+48 33 821 34 21
43-346 Bielsko-Biała - ul.Hałcnowska 19
Poniedziałek-Piątek: od 8:00 do 16:00

Jak myć i dezynfekować ule?

Instrukcja stosowania preparatów

Najlepsza Dezynfekcja

do mycia i dezynfekcji uli w pasiece

 

ETAP I – MYCIE

Preparatami Bio-Clean oraz Chlor-Aktiv skutecznie zastąpisz sodę kaustyczną i skutecznie umyjesz wszystkie elementy ula, narzędzia oraz urządzenia pasieki.
Dzięki wysokim właściwościom zmywającym i wstępnie dezynfekującym doskonale usuną z powierzchni wszelkie zabrudzenia oraz pozostałości organiczne.
Elementy podlegające myciu wstępnie namoczyć w roztworze w celu lepszej penetracji miejsc trudnodostępnych.
Ule, urządzenia i narzędzia myć ręcznie z użyciem szczotek lub gąbek.
Po procesie mycia ule dokładnie spłukać czystą, bieżącą wodą.
Do neutralizacji ewentualnych pozostałości chemicznych należy użyć preparat Hydro-Clean w stężeniu od 0,5 do 1%.

ETAP II – DEZYNFEKCJA ULI, NARZĘDZI ORAZ URZĄDZEŃ

Wyposażenie pasieki poddajemy dezynfekcji poprzez namoczenie lub oprysk w wodnych roztworach preparatów Farmsteril lub Hydro-Clean.
Prace wykonać dokładnie tak, aby roztwór dezynfekcyjny pokrył całą powierzchnię dezynfekowanych elementów oraz dotarł do wszystkich niedostępnych miejsc.
Namoczenie: czas kontaktu nie mniejszy niż 30 min.
Oprysk: pozostawić roztwór na powierzchni przez niemniej niż 30 min.

ETAP III – DEZYNFEKCJA GLEBY – TEREN PASIECZYSKA

Teren pasieczyska (teren przed wylotkami i w miarę możliwości pod ulami) zdezynfekować przynajmniej raz w roku (jesień) preparatem Farmsteril, stosując stężenie 1% w ilości 5-10L roztworu na 1m2 powierzchni. Ilość roztworu jest tak obliczona, aby grunt został dobrze nasączony roztworem dezynfekcyjnym.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress